Strona powstala 27.08.2001

 

Strona Główna

Kontakt

O stronie

Szukaj: wedlug slow kluczowych - wedlug pytan

AustraLink.pl


Image Map

 

OBYWATEL * REZYDENT AUSTRALIJSKI *
PODWOJNE OBYWATELSTWO

Czy wyjezdzajac/emigrujac z Polski do Australii trzeba sie jakos "wymeldowac"? Ja pytalem w kilku miejscach na szczeblu lokalnym tzn. US, UM i nikt nie potrafil mi na to pytanie odpowiedziec. W ambasadzie powiedzieli, ze jest to temat polski i oni nie wiedza.

Jak wyglada sprawa podwojnego obywatelstwa?

Jak uzyskac status "rezydenta" w Australii?

Czyobywatelstwo australijskie uzyskane przez imigranta pozwala na swobodneprzemieszczanie sie i osiedlanie w innych krajach, takich jak USA, Kanada, Wielka Brytania, czy dotyczy to ( podobno) tylko Nowej Zelandii.

Czy uzyskanie wizy imigracyjnej jest rownoznaczne zuzyskaniem obywatelstwa Australii, czy tez istnieje jakis okres przejsciowy jak np. w przypadku Zielonej Karty , ktora daje prawo uzyskania obywatelstwa USA dopiero po kilku latach.

Uzyskanie obywatelstwa trwa 2 lata minimum. Czy ten okres liczy sie od daty wydania wizy, daty wjazdu do Australii, czy jakiejs innej? Czy okres pobytu poza Australia jest odliczany od tych 2 lat?


Czy wyjezdzajac/emigrujac z Polski do Australii trzeba sie jakos "wymeldowac"? Ja pytalem w kilku miejscach na szczeblu lokalnym tzn. US, UM i nikt nie potrafil mi na to pytanie odpowiedziec. W ambasadzie powiedzieli, ze jest to temat polski i oni nie wiedza.

 

Ja tez nie bardzo wiedzialem co mam zrobic, ale poszedlem do Biura Ewidencji Ludnosci (Biura Meldunkowego) i wymeldowalem rodzine czasowo z naszego adresu, na 2 lata, na wyjazd do Australii. Po tym czasie, przyjaciel zaopatrzony w notarialne upowaznienie na rozne okolicznosci, w tym samym urzedzie, w naszym imieniu, zglosil nasz pobyt w Australii na dluzej.

Dlaczego wymeldowalem sie na 2 lata? Chyba dlatego, ze byl to krok w wielka niepewnosc i rowniez bralem pod uwage mozliwosc powrotu z Australii do Polski (informacje o Australii czerpalem z dwoch przewodnikow turystycznych).

powrot do gory

Jak wyglada sprawa podwojnego obywatelstwa?

Jeszcze do niedawna (2002) obywatel australijski (oryginalny, nie naplywowy) nie mogl przyjac dodatkowo drugiego obywatelstwa, bez zrzeczenia sie obywatelstwa australijskiego. Bylo to zwiazane z ogolnie pojeta "lojalnoscia" wobec panstwa.

Obecnie pragmatyzm wzial gore, zmieniono legislacje i Australijczycy moga przyjmowac obywatelstwo innych panstw. Decyzje ta podjeto, gdyz czynniki oficjalne zauwazyly, ze Australia traci zbyt wielu cennych i wyksztalconych obywateli, tylko dlatego, ze wyjechawszy za granice np. do pracy, byli oni zmuszeni sytuacja do przyjmowania obywatelstwa kraju swego pobytu, co wiazalo sie z koniecznoscia zrzeczenia sie obywatelstwa australijskiego.

Imigranci, ktorzy uzyskali australijska wize stalego pobytu, byli i sa w innej sytuacji. Z chwila postawienia nogi na ladzie australijskim stawali sie rezydentami Australii, majacymi prawo po dwoch latach ubiegac sie o tutejsze obywatelstwo. Australia zacheca, choc nie zmusza, swoich rezydentow do przyjmowania obywatelstwa.

Przyjmujac obywatelstwo australijskie nie ma obowiazku zrzeczenia sie obywatelstwa kraju swego pochodzenia. Wynika z tego, ze podwojne obywatelstwo zalezy od tego, czy kraj pochodzenia na to zezwala.

Slyszalem, ze np. Ukraina i Chiny pozbawiaja swego obywatelstwa tych, ktorzy decyduja sie emigrowac. Takich panstw jest zapewne wiecej. Polska do nich nie nalezy, i dobrze!!

W pewnym sensie polityka Polski jest nawet przeciwstawna do polityki w/w panstw. Nie sprawdzalem tego osobiscie, ale czytalem w jednym z internetowych forum, ze proces zrzekania sie obywatelstwa polskiego jest biurokratycznym biegiem z przeszkodami i w dodatku kosztownym.

powrot do gory

Jak uzyskac status "rezydenta" w Australii?
 

Status "rezydenta" uzyskuje sie automatycznie, po otrzymaniu wizy stalego pobytu i przyjezdzie do Australii. Nie jest tokategoria sama w sobie, ktora moznaby jakos zalatwic nie ubiegajac sie o wize stalego pobytu (potocznie mowiac, o wize emigracyjna).

Rezydentem zostaje zarowno emigrant - pracownik wykwalifikowany, jak rowniez malzonek Australijczyka (obywatela lubrezydenta), lub biznesmen otwierajacy w Australii dzialalnosc gospodarcza, lub np. uchodzca polityczny, ktory uzyskal wize stalego pobytu.

Australijski staly rezydent (permanent resident), to osobnik ktory moze bez ograniczen mieszkac i pracowac wAustralii, tak samo jak obywatel australijski, lecz pewne prawa mu nieprzysluguja. Np. nie moze uzyskac australijskiego paszportu, nie ma prawa bracudzialu w glosowaniu, nie moze obejmowac pewnych stanowisk, w szczegolnosci tych zwiazanych z tajemnica panstwowa i obronnoscia.

powrot do gory

Czyobywatelstwo australijskie uzyskane przez imigranta pozwala na swobodneprzemieszczanie sie i osiedlanie w innych krajach, takich jak USA, Kanada, Wielka Brytania, czy dotyczy to ( podobno) tylko Nowej Zelandii.
 

Tylko Nowa Zelandia cieszy sie specjalnym statusem i ruch ludnosci, wlacznie zprawem stalego pobytu, jest znacznie ulatwiony. Obywatele ANZ (Australia i Nowa Zelandia) przyznali sobie wzajemnie rozneprzywileje, prawie jak obywatelskie - korzystanie z uczelni, praca, zasilki ipomoc spoleczna itd. Nie sledze tych spraw zbyt pilnie, lecz mam wrazenie, ze wostatnich latach przepisy sie raczej zaostrzaja - np. w sprawie oplat za studia i zasilkow z kasy panstwowej.

Z Brytania (chyba sie jeszcze w Australii nie natknalem na okreslenie Great Britain. Albo mowia Britain, albo UK - United Kingdom) laczy Australie bardzo wiele, z Krolowa wlacznie. Urodziny Krolowej Brytanii i Australii (i wielu innych ziem) czcimy skwapliwie, dniem wolnym od pracy. Nie pamietam dat i lat, ale chyba dopiero w latach 60-tych zaczeto Australijczykom wydawac australijskie paszporty, przedtem poslugiwali sie brytyjskimi, choc niepodleglosc zostala Australii nadana w 1901 roku. Na bazie tych odwiecznych i wielowymiarowych wiezi wciaz zyje tu bardzo wielu obywateli brytyjskich, ktorzy nie przyjeli obywatelstwa australijskiego (moze oni wciaz nie widza roznicy). Nie wiem jak rygorystyczne byly przepisy 30 czy 40 lat temu, ale musiala istniec jakas procedura nadajaca im prawo stalego pobytu w Australii (wiza imigrancka, albo pobytowa).

Obecnie Brytyjczyk musi przejsc przez podobnaprocedure, jak kazdy inny kandydat do imigracji do Australii (zapewne oproczegzaminu z jezyka), choc wyczuwam, ze bedzie to dla niego latwiejsze niz dla obywateli innych krajow.

Pamietam artykuly prasowe opisujace aferezwiazana z wykryciem faktu, ze pewna starsza pani, obywatelstwa brytyjskiego,popelnila przestepstwo polegajace na nielegalnym przebywaniu na ziemiaustralijskiej, przez ostatnich 13 (a moze 30) lat. Zdaje mi sie, ze ta brytyjskababcia zostala z Australii wydalona, choc zapewne stanowila znikome zagrozeniespoleczne (oprocz tego, ze pobierala rente z kieszeni podatnika australijskiego, a nie brytyjskiego).

Problem przylapanej przestepczyni polegal natym, ze tu miala ona cala swoja rodzine, przyjaciol, dom i wszystko co w zyciu jest wazne. W Brytanii nie miala nic.

Ameryka to najwiekszy przyjaciel i sojusznikAustralii. Paszport australijski upowaznia do bezwizowego podrozowanie do USA w celach turystycznych i biznesowych (do 3 miesiecy). Wyjazdy majace inny charakter - np. na studia, emigracja, praca, malzenstwo - wymagaja uzyskanie wizy amerykanskiej.

Generalnie, mam jednak wrazenie, zeemigrowanie w kregu panstw wymienionych w pytaniu, jest ulatwione. A to zpowodu wielu podobienstw: jezyka, kultury, systemu spolecznego, poziomu rozwoju gospodarczego, wiezi gospodarczych itd.

Wielu Australijczykow latami pracuje w tych krajach,wielu sie tam osiedla.

A tak przy okazji, Australia cierpi nie tylko z powodu niedostatecznej liczbyurodzen, ale rowniez sporej liczby emigrantow, ktorzy ja z roznych powodow opuszczaja.

powrot do gory

Czy uzyskanie wizy imigracyjnej jest rownoznaczne zuzyskaniem obywatelstwa Australii, czy tez istnieje jakis okres przejsciowy jaknp. w przypadku Zielonej Karty , ktora daje prawo uzyskania obywatelstwa USA dopiero po kilku latach.
 

Uzyskanie wizy imigracyjnej daje mozliwosc stalego pobytu w Australii i wiele innych praw.

Samo uzyskanie wizy nie wystarcza. Trzeba jajeszcze wykorzystac, czyli w okreslonym, nieprzekraczalnym terminie, przekroczyc granice Australii. Ta data jest wyraznie na wizie zaznaczona. Po tej dacie wiza traci waznosc.

O obywatelstwo australijskie mozna ubiegacsie po 2 latach pobytu w Australii. Sa przepisy mowiace ile miesiecy naprzestrzeni tych 2 lat mozna bylo spedzic poza krajem. Jesli zbyt wiele czasuspedziles za morzami (overseas), to bedziesz musial czekac dluzej. Chodzi tu oto, aby przeciwdzialac sytuacjom, kiedy osobnik nadal praktycznie mieszka iprowadzi wszystkie swoje sprawy i interesy w kraju pochodzenia, a obywatelstwoaustralijskie chcialby sobie zalatwic dodatkowo, np. aby bez wlasnego wkladu w budowanie sukcesu Australii, moc z niego korzystac.

Jesli spelnisz to wymaganie, to proceduranadawania i przyjmowanie obywatelstwa jest bezbolesna. Aplikacje trzeba zlozyc,troche poczekac, a nastepnie pojawic sie w okreslonym miejscu i czasie, aby odNaczelnika twojej Gminy (Mayor, City of ...) otrzymac zaswiadczenie o przyznaniu obywatelstwa.

Australia zacheca stalych rezydentow doubiegania sie i przyjecia obywatelstwa. Zawsze jest to uroczystosc podniosla. Nadawanie obywatelstwa czesto odbywa sie masowo, np. w dniu swieta narodowego Australia Day.

powrot do gory

Uzyskanie obywatelstwa trwa 2 lata minimum. Czy ten okres liczy sie od daty wydania wizy, daty wjazdu do Australii, czy jakiejs innej? Czy okres pobytu poza Australia jest odliczany od tych 2 lat?

Wymagany okres 2 lat liczy sie od dnia wjazdu do Australii.

O przyznanie obywatelstwa moze ubiegac sie osoba, ktora:

  • Jest stalym rezydentem Australii

  • Przebywala w Australii, jako staly rezydent, przez co najmniej 2 lata w przeciagu ostatnich pieciu lat i przez co najmniej 12 miesiecy w przeciagu ostatnich dwoch lat (do tego wymagania istnieje lista szczegolowych wyjatkow. Na przyklad, nie musisz go wypelnic, jesli byles rezydentem w Papui – Nowej Gwinei przed 16 wrzesnia 1978. Byles??)

  • Jest w stanie porozumiec sie po angielsku na poziomie podstawowym (nie obowiazuje osob powyzej 50 roku zycia)

  • Rozumie prawa i obowiazki zwiazane z obywatelstwem australijskim (nie obowiazuje osob powyzej 60 roku zycia)

  • Jest dobrego charakteru

  • Ma zamiar zamieszkiwac w Australii lub utrzymywac scisle i stale zwiazki z Australia



powrot do gory