Strona powstala 27.08.2001

 

Strona Główna

Kontakt

O stronie

Szukaj: wedlug slow kluczowych - wedlug pytan

AustraLink.pl


Image Map

 


 

Edu.AustraLink.pl / Chce sie uczyc w Australii - informacja o mozliwosciach podjecia nauki  w australijskiej szkole lub uczelni

 

NAUKA A SPRAWY WIZOWE (EMIGRACJA)
 


Chce sie uczyc w Australii. Jakiej wizy potrzebuje?

Czy mozna wyjechac do Australii na wize turystyczna (albo na zaproszenie rodziny) a na miejscu po znalezieniu interesujacej szkoly, zmienic kategorie wizy na studencka? Czy wiaze sie to z jakas oplata?

Chce sie w Australii uczyc angielskiego, potem zrobic jakis kurs zawodowy, a nastepnie byc moze zostac na stale. Czy to dobry pomysl?

Czy istnieja w Australii 12-miesieczne kursy zawodowe, oraz czy ukonczenie takiego kursu (jezeli bedzie to zawod z listy SOL, przykladowo kucharz za ktory mozna dostac 60 pkt) pozwala osiagnac taka ilosc punktow w procesie emigracyjnym? Czy nie jest to za krotki kurs?

 

Chce sie uczyc w Australii. Jakiej wizy potrzebuje?
 


W Australii mozna podjac nauke, jako kursant, uczen lub student zamorski, w kazdym wieku, w kazdej niemal dziedzinie i na kazdym poziomie. Niezaleznie od rodzaju wybranej szkoly lub uczelni (szkola podstawowa, srednia, zawodowa, uniwersytet, kursy jezykowe lub innego rodzaju), trzeba spelnic nastepujace warunki:

Wizowe – spelnic wszelkie wymagania, aby uzyskac australijska wize dla kursantow, uczniow i studentow (student visa), a w tym miedzy innymi omowione ponizej: finansowe, kwalifikacyjne i jezykowe

  • Finansowe - byc w stanie pokryc koszt nauki i koszt zycia (zakwaterowanie, wyzywienie, podroze itd.)

  • Kwalifikacyjne – miec wyksztalcenie na takim poziomie, aby spelnione zostaly wymagania wybranej szkoly lub uczelni (zalezne od poziomu wybranego kursu)

  • Jezykowe – tez zalezne od poziomu wybranego kursu i od wymogow danej placowki oswiatowej.

Jedynie w przypadku podstawowych kursow jezykowych lub szkoly podstawowej, zastosowanie maja tylko warunki wizowe i finansowe.

WARUNKI UZYSKANIA WIZY

Ponizej garsc informacji zaczerpnietych ze strony poswieconej warunkom uzyskania wizy studenckiej. Jak zwykle, zachecam do samodzielnego zapoznania sie ze zrodlem:

www.immi.gov.au/students/index.htm

Wize studencka (ta nazwa obejmuje studentow wyzszych uczelni, uczniow szkol srednich i podstawowych oraz uczestnikow wszelkiego rodzaju kursow) moze byc przyznana osobom, ktore maja zamiar podjac nauke na zaaprobowanym kursie i w pelnym wymiarze godzin.

Kurs zaaprobowany to taki, ktory jest wymieniony na liscie CRICOS.

CRICOS jest skrotem od Commonwealth Register of Institutions and Courses for Overseas Students (czyli Federalny Rejestr Placowek Oswiatowych i Kursow dla Studentow Zamorskich). Szkoly z tej listy przeszly przez stosowna procedure i spelniaja wymagania wladz australijskich co do standardu nauczania i przepisow dotyczacych studentow zagranicznych.

Istnieje kilka pod-klas wiz studenckich, zaleznie od rodzaju i dlugosci kursu, a procedury moga sie nieco roznic – inna jest na przyklad pod-klasa wizy dla ucznia szkoly sredniej, a inna dla studenta uniwersytetu

Wszystkie kraje swiata zostaly podzielone na piec kategorii. Polska jest w grupie drugiej (Assesment Level 2). Im nizszy numer grupy, tym mniej dokumentow jest wymaganych na udowodnienie swoich zasobow finansowych, znajomosci jezyka i innych zadeklarowanych w formularzu informacji (jest to swego rodzaju ograniczone votum zaufania).

Poszukujac informacji na wyzej wymienionej stronie prosze zatem wybrac wlasciwa dla siebie pod-klase wizowa oraz wlasciwa dla Polski kategorie (czyli Assessment Level 2).

Przy rozpatrywaniu podania o wize beda brane pod uwage nastepujace czynniki:

  • czy wykazales sie wystarczajaca iloscia pieniedzy, aby moc zaplacic za kurs i pokryc koszta pobytu w Australii

  • czy wybrana przez ciebie szkola potwierdzila, ze twoja znajomosc angielskiego jest na poziomie wystarczajacym, aby moc uczestniczyc w wybranym kursie

  • czy spelniasz wymogi szkoly, w zakresie poziomu wyksztalcenia, aby moc podjac wybrany kurs (swiadectwa, wykazy ocen itp – zalezy czego wymaga szkola)

  • czy podczas wczesniejszych pobytow w Australii, jesli takie mialy miejsce, nie przylapano cie na lamaniu prawa

Dodatkowo:

  • wymogi zdrowotne – glownie chodzi o gruzlice. Polska zalicza sie do krajow o wysokim zagrozeniu ta choroba, wiec w pewnych sytuacjach moze byc wymagane przeswietlenie klatki piersiowej – patrz www.immi.gov.au/allforms/pdf/1163i

  • musisz miec oplacone ubezpieczenie zdrowotne na czas pobytu w Australii – mozna to zalatwiac przez swoja wybrana szkole

  • niekaralnosc

  • sa pewne dodatkowe wymogi dotyczace uczniow ponizej 18 roku zycia

  • jesli masz wspolmalzonka i dzieci, to poczytaj o tym na stronie. Jest temu poswiecony caly rozdzial. Jesli czlonek rodziny chcialby ci towarzyszyc podczas pobytu w Australii, to najlepiej to zalatwiac na tym etapie

Na stronie znajdziesz tez informacje w sprawach:

  • kosztow zwiazanych z uzyskaniem wizy (oplata przy skladaniu podania + egzaminy IELTS + badania lekarskie + tlumaczenia i poswiadczanie dokumentow). Patrz: www.immi.gov.au/allforms/pdf/990i.pdf

  • procedury (kopie notarialne, tlumaczenia, zmiany mogace nastapic podczas rozpatrywania podania, wycofanie podania, czas trwania itd.)

Po uzyskaniu wizy i przybyciu do Australii

Wiza studencka przyznawana jest w okreslonym celu – jest nim umozliwienia aplikantowi pobierania nauki w Australii. Dlatego istnieja warunki, ktore nalezy spelnic, aby wiza nie zostala uniewazniona:

  • uczestnictwo w zajeciach na wybranym kursie – przynajmniej 80%. Jesli uczen opuszcza wiecej zajec, to szkola ma obowiazek powiadomic o tym urzad imigracyjny

  • utrzymywanie waznosci ubezpieczenia medycznego

  • informowanie szkoly o kazdorazowej zmianie adresu

  • informowanie o zmianie szkoly

  • jesli jako student podejmjesz prace w ramach dozwolonych 20 godzin tygodniowo, to nie wolno tego progu przekroczyc

  • dzialalnosc nielegalna i zaklocajaca obowiazujacy porzadek nie jest mile widziana

Z powyzszego wynika, ze najpierw nalezy wybrac szkole, spelnic jej wymagania i zostac zaakceptowanym na wybrany kurs, a dopiero potem zaczac ubiegac sie o wize studencka.

WARUNKI FINANSOWE zalezne sa od tego jaki kurs wybrales:

  • jaka to szkola lub uczelnia (panstwowa, prywatna, lokalizacja, ...)

  • jak dlugo trwa nauka (3 miesiace, jeden rok, czy dluzej)

  • jak wysokie sa koszty utrzymania w wybranym przez ciebie miescie (czyli wszystkie inne koszta poza czesnem)

Kazda szkola i uniwersytet, ktora prowadzi kursy dla studentow zamorskich, taka informacja dysponuje, czesto w formie strony internetowej lub drukowanych broszur. Najpierw wiec nalezy zdecydowac jakie kursy bierzesz pod uwage, a potem porownywac ich koszta i dopasowywac je do zasobnosci swojej kieszeni.

Niezaleznie od obecnego poziomu twoich KWALIFIKACJI nalezy wiec zachowac nastepujaca kolejnosc:

  • zacznij od okreslenia interesujacej cie dziedziny (np. klasa 11 szkoly sredniej, pierwszy rok Marketingu Wina, studia podyplomowe (postgraduate) w zakresie Matematyki i Nauk Komputerowych)

  • wybierz placowki, ktore prowadza odpowiednie kursy, na odpowiednim dla ciebie poziomie, wybierz dlugosc kursu i lokalizacje

  • poczytaj to, co publikuja na temat "academic entry requirements", kosztow i innych warunkow

  • wejdz z nimi w bezposredni kontakt, w celu szczegolowego omowienia swojego przypadku

Wyczerpujace informacje na temat edukacji w Australii, jak rowniez pomoc w zalatwieniu tej sprawy znajdziesz w specjalistycznym portalu  http://www.eduau.pl

Poszukiwania wlasciwego kursu i szkoly lub uczelni mozna rozpoczac pod adresami:

http://studyinaustralia.gov.au

www.studyadelaide.com - idz do Study Options, potem Study Links, a nastepnie wybierz szkole

cricos.detya.gov.au

www.studylink.com.au

www austrade.gov.au - idz do Australian Suppliers, a potem Studying in Australia

www.dete.sa.gov.au/ie_saschools_home.asp

www.thegoodguides.com.au

www.deet.gov.au/tenfields

WARUNKI JEZYKOWE – zasady jak powyzej, czyli wymagania trzeba sprawdzic w interesujacej cie placowce oswiatowej. Dla orientacji:

  • aby moc podjac nauke w klasie 11 – trzeba zdac IELTS na 5,0 punktow

  • aby moc podjac nauke w klasie 12 (matura!!) – IELTS – 5,5 punktow

  • Adelaide University - trzeba zdac IELTS na 6,0 punktow

  • aby moc podjac nauke w szkolach zawodowych i pomaturalnych (np. w instytutach TAFE) – pomiedzy 5,0 a 6,0.

Dane dotyczace klas 11 i 12 pochodza z: www.dete.sa.gov.au/ie_saschools_home.asp ,

zas uniwersytetu z: www.international.adelaide.edu.au Adelaide University

Egzaminy IELTS mozna zdawac w Polsce na zasadach opisanych tutaj.


powrot do gory

Czy mozna wyjechac do Australii na wize turystyczna (albo na zaproszenie rodziny), a na miejscu po znalezieniu interesujacej szkoly, zmienic kategorie wizy na studencka? Czy wiaze sie to z jakas oplata?


1 listopada 2002 znowelizowano przepisy dotyczace zmiany kategorii wizy z turystycznej (albo wizy dla  odwiedzajacych) na studencka.

Obecnie jest to bardziej utrudnione i, jak mowi przepis, trzeba przedstawic wyjatkowe powody, aby bedac na terenie Australii o taka zmiane moc sie ubiegac.

Zobacz: http://www.immi.gov.au/students/changes_011102.htm#3

Pytanie brzmi: jaki powod jest wyjatkowy, a jaki nie jest?


powrot do gory

Chce sie w Australii uczyc angielskiego, potem zrobic jakis kurs zawodowy, a nastepnie byc moze zostac na stale. Czy to dobry pomysl?


Koncept wydaje sie dosc logiczny. W przypadku osoby, ktora nie jest pewna swojego angielskiego, na pewno od jezyka nalezy zaczac. Kursow jezykowych jest bardzo wiele i sa przystosowane do roznych poziomow zaawansowania.

Wiele szkol, instytutow, college’ow, uniwersytetow oferuje kursy zawodowe dla studentow zamorskich. Jest ich cala gama. Po zakonczeniu swojego kursu zawodowego w Australii  i uzyskaniu swiadectwa lub dyplomu, student zamorski moze zlozyc podanie o wize stalego pobytu, bez koniecznosci opuszczenia Australii.

Wazne jest wybranie wlasciwego kursu, gdyz nie kazdy daje wymagane kwalifikacje.

Student taki zaliczony bedzie do kategorii pracownikow wykwalifikowanych i musi spelnic dotyczace jej kryteria. Zajrzyj do broszury No 6.

W zarysie wygladaloby to tak:

  • cena kursu jezykowego to 200- 250 A$ tygodniowo

  • koszt utrzymania okolo 200 A$ tygodniowo (Adelaide), Sydne Melbourne - wiecej

  • jako student (czyli uczestnik jakiegokolwiek kursu, czy szkoly) mozna ubiegac sie o legalne prawo do pracy, 20 godzin tygodniowo.

  • jesli startujesz z niewysokiego poziomu, to nauka jezyka moze potrwac kilka miesiecy (duzo zalezy od ucznia)

  • ukonczenie kursu jezykowego nie uprawnia do ubiegania sie o pobyt staly

  • dalej wkraczamy juz w sprawy dosc skomplikowane, wiec idac ta droga, nalezaloby skorzystac z pomocy doradcy edukacyjnego i agenta migracyjnego (sa biura, ktore pod jednym dachem zalatwiaja obydwie sprawy). MOZEMY POMOC >>

  • ukonczenie kursu zawodowego, ktory prowadzi do kwalifikacji/zawodu z listy SOL (60 punktow), jest bardzo powaznym krokiem w kierunku uzyskania wizy (okolo polowy imigrantow w kategorii pracownikow wykwalifikowanych, to byli studenci i kursanci zagraniczni)

  • nauka w Australii daje mozliwosc uczestniczenia w zyciu codziennym, nawiazywania znajomosci i poznawania kraju. Ewentualna decyzja o emigracji jest decyzja swiadoma i poparta wlasnym doswiadczeniem

  • wiek aplikanta tez ma duze znaczenie, bo za to tez sa cenne punkty wizowe

Uczyc sie w Australii to dobry pomysl. Mozna uzyskac kwalifikacje na wysokim poziomie i uznawane na calym swiecie. Wyglada rowniez na to, ze mozna w ten sposob zwiekszyc swoje szanse na uzyskanie wizy stalego pobytu.

powrot do gory

Czy istnieja w Australii 12-miesieczne kursy zawodowe, oraz czy ukonczenie takiego kursu (jezeli bedzie to zawod z listy SOL, przykladowo kucharz za ktory mozna dostac 60 pkt) pozwala osiagnac taka ilosc punktow w procesie emigracyjnym? Czy nie jest to za krotki kurs?


Mysle, ze tak jak i w Polsce, niemozliwe byloby nauczyc sie od zera zawodu kucharza, lub innego dobrego zawodu, w ciagu 1 roku. Jesli jednak masz juz za soba jakas szkole dajaca zawod (a moze rowniez pracowales w tym zawodzie), to sprawa bedzie polegala na znalezieniu takiej szkoly, ktora uzna ci poprzednia nauke i doswiadczenie zawodowe (tzw. Prior Learning Recognition) i bedzie gotowa przyjac cie na bardziej zaawansowany rok nauki. Nie moge zareczyc, ale teoretycznie, w takim wypadku 1 rok nauki moze wystarczyc.

Szkola zawodowa bedzie miala wymagania dotyczace znajomosci jezyka. Jesli zdasz egzamin IELTS na odpowiednim poziomie (okolo 5,5), to pozostanie tylko szkolenie zawodowe. Jesli nie, to mozna zaczac od kilku-miesiecznego kursu jezykowego (zaleznie od twego poziomu). Wazne jest, aby w takim przypadku moc oszacowac ile miesiecy nauki angielskiego bedziesz potrzebowac do osiagniecia wymaganego poziomu IELTS (MOZEMY POMOC >>). Jest to potrzebne do tego, aby wlasciwie zaplanowac caly wyjazd i plynne przejscie z kursu jezykowego na zawodowy. Jesli przerwa pomiedzy zakonczonym kursem jezykowym, a planowanym kursem zawodowym, bedzie zbyt dluga, to przepisy moga wymagac, abys wyjechal z Australii na czas oczekiwania i powrocil dopiero przed rozpoczeciem drugiego kursu.

Jesli nauka w Australii ma byc przygotowaniem do procesu ubiegania sie o wize stalego pobytu, to nalezy wziac pod uwage ze:

  • w maju 2002 Minister wspomnial o mozliwosci przedluzenia wymogu studiowania w Australii z 1 roku do 2 lat (nie wiem, czy to obecnie obowiazuje; slyszalem sprzeczne opinie)

  • nalezy starannie wybrac kurs, aby prowadzil do uzyskania kwalifikacji w 60-punktowym  zawodzie z listy SOL . Te kwalifikacje musza byc formalnie uznane przez organizacje zawodowa


powrot do gory