Strona powstala 27.08.2001  
  Strona Glowna Kontakt O stronie Ogloszenia Szukaj: wedlug slow kluczowych - wedlug pytan


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KTO MOZE EMIGROWAC?


Rozwazam emigracje do Australii. Jakie sa mozliwosci? Jakie formalnosci i wymogi nalezy spelnic?

Jakie sa glowne kategorie imigrantow ?

Jestem studentem i bardzo interesuje sie Australia. Bardzo bym chcial tam przynajmniej raz pojechac, tylko jest pare problemow (forma przyjazdu, finanse, czas, inne).

Mlodzi ludzie (24 lata) chcacy wyjechac do Australii w celu zarobkowym, emigracyjnym. Jakie maja opcje?

Czy moze dojsc do sytuacji, ze poniose koszta (niemale), a wizy nie otrzymam?

Jestesmy malzenstwem z dziecmi / mlodym malzenstwem z dzieckiem. Jakie mamy szanse na uzyskanie wizy?

Czy w przypadku wyjazdu malzenstw do Australii, oboje malzonkowie musza spelniac warunki dla emigracji pracownikow wykwalifikowanych, czy wystarczy, ze tylko jeden malzonek spelnia te kryteria?


Rozwazam emigracje do Australii. Jakie sa mozliwosci? Jakie formalnosci i wymogi nalezy spelnic?

Wszystkim, ktorzy powaznie kontempluja emigracje do Australii sugeruje, aby rozpoczeli od dotarcia do wlasciwej informacji. Nalezy odrzucic zrodla polowiczne, amatorskie, czy typu "jedna Pani, drugiej Pani".

Caly proces wizowy jest bardzo formalny (zbieranie dokumentow, przesylanie ich do weryfikacji, oczekiwanie na odpowiedz, przejscie do kolejnego etapu), dlugotrwaly i dosc kosztowny, wiec warto sie przygotowac tak, aby wysilek i wydatki nie poszly na marne.

Kto ustala reguly gry? Ano, sa one ustalane przez rzad australijski, a wdrazane w zycie i egzekwowane przez Ministerstwo d/s Imigracji.

Ministerstwo prowadzi bardzo bogata strone internetowa przeznaczona dla potencjalnych imigrantow -   www.immi.gov.au

Jest to najbardziej wiarygodne, miarodajne i aktualne zrodlo informacji z zakresu objetego powyszym pytaniem.

Mozna tez siegnac do informacji dostepnych po polsku, na stronie Ambasady Australii w Warszawie -   www.australia.pl/polski/index.html

Po tym wstepnym zapoznaniu sie z tematyka powinienes juz zgrubsza wiedziec jakie sa mozliwosci i kategorie migracyjne.

Jesli chcesz grac dalej lub masz dalsze pytania, to sugeruje abys nadal korzystal z wlasciwych zrodel informacji. Obydwie powyzsze strony zachecaja do kupna (za 25 zlotych) jednej z osmiu broszur, ktore zostaly specjalnie opracowane dla roznych kategorii migrantow.

Te broszury (lub pakiety informacyjne wraz z formularzami emigracyjnymi) to:

Numer 1 - Migracji Partnerow (malzonkow, malzonkow nieformalnych, narzeczonych ...)

Numer 2 - Migracji Dzieci (chodzi o dzieci wlasne, adoptowane lub osierocone z najblizszej rodziny)

Numer 3 - Migracji Rodzicow

Numer 4 - Migracji Rodziny (czlonkow innych niz wyzej wymienieni)

Numer 5 - Migracji Pracownikow Sponsorowanych przez Pracodawcow

Numer 6 - Migracji Pracownikow Wykwalifikowanych

Numer 7 - Migracji Biznesowej (przedsiebiorcow)

Numer 8 - Migracji w kategorii Specjalnej

Broszury te zawieraja odpowiedzi na wiekszosc pytan z zakresu formalnosci i wymogow jakie nalezy spelnic.

Do kazdej broszury dolaczony jest formularz wizowy w odpowiedniej kategorii, co nada twoim dalszym dzialaniom wymiaru konkretnosci, szczegolnie gdy zaczniesz (na brudno) formularz wypelniac i zastanawiac sie nad odpowiedziami, zalacznikami itd. (Dodatkowe formularze sa dostepne bezplatnie.)

Najbardziej popularna wsrod czytelnikow tej strony jest kategoria Pracownik Wykwalifikowany, co sklonilo mnie do zapoznania sie z odpowiednia broszura. Broszura jest przejrzyscie opracowana i jestem pewien, ze osoba ktora przez nia i przez formularz przebrnie (bo to moze troche potrwac i wcale nie byc latwe) spojrzy na swoj koncept emigracji do Australii w zupelnie nowym swietle.

W broszurze dla Pracownikow Wykwalifikowanych znajdziesz (wedlug spisu tresci):

  • Informacje ogolne: glowne wymagania, oplaty, kogo mozesz umiescic na swoim formularzu, kilka uwag generalnych na temat zycia w Australii (koszty zycia, rynek pracy, dostepnosc pomocy socjalnej, opieka zdrowotna)

  • Podkategorie wizowe w grupie Pracownikow Wykwalifikowanych (sporo miejsca poswiecono tu studentom zamorskim, ktorzy ukonczyli co najmniej 12-miesieczny kurs zawodowy w Australii)

  • Punktacja: ile punktow trzeba uzyskac, za co mozna uzyskac punkty (kwalifikacje, wiek, jezyk angielski, doswiadczenie zawodowe, kwalifikacje zdobyte w Australii, kwalifikacje wspolmalzonka, punkty dodatkowe), tabelka do przeprowadzenia samo-oceny

  • Inne wymagania: zdrowotne i niekaralnosc

  • Opis procesu rozpatrywania i przyznawania wizy: jak i gdzie zlozyc dokumenty, co zrobic aby aplikacja byla wazna, tlumaczenia zalacznikow, z kim sie mozna kontaktowac, co zrobic gdy w trakcie rozpatrywania zmienia sie warunki lub dane aplikanta, ile to moze trwac

  • Lista SOL i opis procesu uznawania kwalifikacji w poszczegolnych zawodach

  • IELTS adresy placowek

Decyzja o emigracji jest decyzja na tyle powazna i kosztowna, ze warto sie do jej podjecia przygotowac.

Informacje ze zrodel nieoficjalnych, na przyklad z niniejszej strony, innych witryn internetowych, grup dyskusyjnych czy opowiadan znajomych, sa rowniez istotne, gdyz sluza budowaniu obrazu samej Australii, warunkow zycia tam panujacych, moze tez perspektyw. Te informacje i zbudowany na ich podstawie wizerunek kraju, powinny pomoc w znalezieniu odpowiedzi na inne bardzo istotne pytania:

  • Czy Australia mi sie podoba?

  • Czy chcailbym tam emigrowac?

  • Czy ten kraj bedzie mi odpowiadal na dluzsza mete? itp.

Dalsze kroki warto podejmowac, dopiero gdy te dwie grupy pytan:

  • Czy chce jechac do Australii? i

  • Czy mnie przyjma w Australii? (wymogi, przepisy)

uzyskaja pozytywne odpowiedzi.

Czesc odpowiedzi opublikowanych na tej stronie dotyczy, w roznym stopniu, tematyki powyzszego pytania. Prosze je traktowac jako prywatne opinie, poparte wlasnym doswiadczeniem, ale nie jako formalna porade.

powrot do gory

Jakie sa glowne kategorie imigrantow ?

Australijskie wladze podzielily migrantow na trzy glowne kategorie:

  • imigracja rodzinna (jesli masz w Australii rodzine, laczenie rodzin, malzenstwa, narzeczenstwa),

  • imigracja pracownikow wykwalifikowanych (zazwyczaj bez rodziny w Australii, ale majacych kwalifikacje, ktore sa w tu pozadane), a w tym imigracja przedsiebiorcow,

  • imigracja humanitarna (glownie azyl polityczny, uchodzcy, inne przyczyny natury humanitarnej)

Zakladam, ze czytelnikow tej strony najbardziej interesuje kategoria druga.

Przy emigracji rodzinnej, w sprawe zaangazowana jest zamieszkala w Australii rodzina, wiec inne zrodla informacji nie powinny byc potrzebne, a w kategorii humanitarnej chyba zaden mieszkaniec Polski by sie nie zmiescil (moge sie mylic), bo Polska to kraj demokratyczny.

Pracownicy wykwalifikowani niezalezni (Skilled Independent), to znaczy tacy, ktorych nikt nie sponsoruje, musza spelnic nastepujace kryteria:

  • wiek - ponizej 45 lat

  • jezyk angielski - znajomosc w stopniu pozwalajacym na podjecie pracy

  • kwalifikacje - wyksztalcenie zawodowe lub wyzsze, ktore zostanie uznane przez  urzedy i/lub odpowiednie australijskie instytucje (sa to najczesciej organizacje zawodowe - np. zwiazek inzynierow, zrzeszenie ksiegowych itp.)

  • zawod - wyksztalcenie i kwalifikacje. Ten zawod musi byc na Liscie Zawodow SOL - zobacz Skilled Occupations List - SOL: http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1121i.pdf  Ta lista zmienia sie zaleznie od potrzeb australijskiego rynku pracy.

  • staz pracy - w zawodzie z Listy, w ostatnich paru latach poprzedzajacych podanie o wize, o dlugosci zaleznej od zawodu

Powyzsze informacje to skrot tego co jest dostepne na stronie: www.immi.gov.au/allforms/skill-basic.htm

Sa jeszcze dodatkowe wymogi dotyczace:

  • stanu zdrowia i

  • niekaralnosci.

Przedsiebiorcy

Dla przedsiebiorcow (biznesmenow), ktorzy moga pochwalic sie sukcesami na polu gospodarczym i ktorzy pragna osiedlic sie i rozwinac biznes w Australii istnieje osobna kategoria wiz Business Skills.

O tego rodzaju wize mozna ubiegac sie bedac w Australii lub poza jej granicami.

Moga sie o nia ubiegac:

  • wlasciciele firm powinni wykazac sie udana kariera w biznesie, okreslona wartoscia udzialu w firmie, czynnym udzialem w zarzadzaniu firma. Pewne wskazniki charakteryzujace sama firme beda brane pod uwage obrot, koszty pracy, wartosc srodkow trwalych. Aplikant bedzie mogl tez uzyskac punkty za wiek, znajomosc angielskiego i wartosc osobistego majatku.

  • wyzszej rangi menadzerowie duzych przedsiebiorstw oprocz udanej kariery biznesowej, powinni spedzic okreslony czas w najwyzszym kierownictwie (jeden z trzech najwyzszych poziomow) duzej firmy. Liczy sie rowniez ich wiek, znajomosc angielskiego i wartosc osobistego majatku.

  • inwestorzy powinni moc wykazac sie historia udanych przedsiewziec z zakresu prowadzenia wlasnego biznesu lub inwestowania. Oczekuje sie od nich, ze zainwestuja w australijskie papiery wartosciowe co najmniej 750 tys. A$ na co najmniej 3 lata. Wazny jest tez wiek, znajomosc angielskiego i wartosc majatku osobistego

  • wspolwlasciciele biznesu, ktory juz w Australii istnieje taki aplikant musi juz przebywac w Australii, aby moc rozpoczac starania o wize. Wymogi dotycza glownie czasu (jak dlugo ten biznes juz prowadzi, kiedy zainwestowal itp) oraz pieniedzy (majatek osobisty, ile zainwestowal, wartosc srodkow trwalych itd). Liczy sie rowniez wiek i znajomosc angielskiego.

  • przedsiebiorcy sponsorowani przez rzad ktoregos ze stanow

Po otrzymaniu wizy tego rodzaju przedsiebiorca jest zobowiazany wykazac sie aktywnoscia na polu gospodarczym w Australii. Jego poczynania sa monitorowane i w przypadku niewystarczajacego postepu, wiza moze zostac uniewazniona.

Informacje powyzsze sa skrotem tego, co mozna znalezc na stronie www.immi.gov.au .

powrot do gory

Jestem studentem i bardzo interesuje sie Australia. Bardzo bym chcial tam przynajmniej raz pojechac, tylko jest pare problemow (forma przyjazdu, finanse, czas, inne).

oraz

Mlodzi ludzie (24 lata) chcacy wyjechac do Australii w celu zarobkowym, emigracyjnym. Jakie maja opcje?

Mlodzi ludzie chcieliby przyjechac do Australii (na jakiejkolwiek zasadzie - turysta, student, imigrant), ale w chwili obecnej nie spelniaja warunkow, z finansowym wlacznie. W tej sytuacji powini poswiecic czas i energie na przygotowanie sie do realizacji swego zamiaru (marzenia).

Na temat podjecia w Australii nauki prosze czytac na specjalistycznej stronie EduAu / Chce sie uczyc w Australii - http://www.eduau.pl .

Jesli powoduje toba sama chec zarobku, to na pewno nie jest to wystarczajaca motywacja. W celach zarobkowych Polak nie musi fatygowac sie az tak daleko. Jest wiele panstw w Europie, gdzie rynek pracy (legalnej i na czarno) jest dobrze przez Polakow rozpracowany, gdzie potencjalny zarobek jest wyzszy niz w Australii i skad, w razie niepowodzenia, mozna szybko i tanio wrocic do domu.

Najlepsze co mozesz zrobic to zaplanowac wyjazd do Australii i plan ten konsekwentnie realizowac. To moze potrwac, nawet latami, wiec potrzeba determinacji. Podstawowe elementy tego planu to:

  1. kontynuuj i skoncz nauke, jesli to obecnie robisz - aby miec jakies formalne kwalifikacje. Bez tego trudno dostac sie do szkoly, uzyskac wize i prace.

  2. opanuj angielski w stopniu bardzo dobrym

  3. zbieraj informacje o Australii - chocby poprzez linki podane na tej stronie. Czytaj australijskie gazety i ogloszenia w internecie. Popatrz na strony uniwersytetow, zainteresuj sie stypendiami. Zapoznaj sie z rynkiem pracy i stale go sledz.

  4. gromadz fundusze - niezaleznie od formy planowanego przyjazdu. Wyjazdy sponsorowane to raczej rzadkosc. Generalnie, sponsorowac moze, albo rodzina w Australii (wlaczajac w to narzeczonego), albo pracodawca, ktoremu zalezy wlasnie na twoich kwalifikacjach (patrz punkt 1)

Kwalifikacje, doswiadczenie zawodowe, jezyk angielski, informacje o kraju, czas i fundusze sa niezbedne do realizacji takiego przedsiewziecia. Roznica odleglosci nie ma wielkiego znaczenia.

powrot do gory

Czy moze dojsc do sytuacji, ze poniose koszta (niemale), a wizy nie otrzymam?
 

Tak, mozesz poniesc wiele kosztow, a nie przebrnac, na przyklad, przez badania lekarskie, a wiec nie spelnic wymagan. Mozesz spelnic wszystkie podstawowe kryteria, a nie zmiescic sie w puli imigrantow, jaka Australia wyznaczyla sobie na dany, lub nastepny rok.

Tym, ktorzy mysla o emigracji powaznie, doradzam poniesc, co najmniej jeden, wstepny koszt - 25 zlotych, i zakupic w Ambasadzie Australii w Warszawie pakiet informacyjny wraz z formularzami emigracyjnymi, ktory w sposob autorytatywny wyjasni wiele watpliwosci i ryzyk, i pozwoli podjac decyzje w sposob bardziej swiadomy.

Jestesmy malzenstwem z dziecmi / mlodym malzenstwem z dzieckiem. Jakie mamy szanse na uzyskanie wizy?

Nie sadze, aby dzieci, niezaleznie od ich ilosci i wieku, byly, z punktu widzenia wladz australijskich, przeszkoda w migracji. Nie slyszalem jednak o jakichkolwiek dodatkowych punktach dla rodzin z dziecmi.

Zapewne najwazniejszym kryterium jest, aby rodzice byli w stanie utrzymac siebie i swoje dzieci w nowym kraju. Australia ma niedostateczny przyrost naturalny, wiec dzieci powinny byc dla niej cennym nabytkiem.

powrot do gory

Czy w przypadku wyjazdu malzenstw do Australii, oboje malzonkowie musza spelniac warunki dla emigracji pracownikow wykwalifikowanych, czy wystarczy, ze tylko jeden malzonek spelnia te kryteria?  

Wystarczy, ze jedno z malzonkow spelnia te warunki. Ta osoba bedzie pelnic role Glownego Aplikanta. Wiecej na ten temat znajdziesz w broszurach.